Ce este colocarea unei gazduiri? Cum functioneaza?

Colocarea este populara in randul companiilor care doresc sa beneficieze de toate functiile unui departament IT intern mai mare, fara a suporta costurile intregi aferente acestuia.

Ce este colocarea gazduirii?

Colocarea gazduirii este un tip de serviciu pe care il ofera un centru de date, in care inchiriaza spatiu pentru servere. Clientii detin serverele si au autoritate deplina asupra hardware-ului si a software-ului. Cu toate acestea, centrul de date este responsabil cu mentinerea unui mediu de server securizat.

Servicii de colocare nu sunt aceleasi cu serviciile cloud. Colocarea include propriu hardware si spatiu de inchiriere, insa serviciile cloud nu au hardware-ul lor, ci sunt inchiriate de la furnizor.

Administrarea colocatiilor nu ar trebui sa fie confundata cu serviciile dedicate, deoarece a doua presupune ca centrul de date detine, de asemenea, controlul de gestionare si de intretinere a serverelor. Cu gazduirea colocata, clientii sunt cei care sunt responsabili pentru furnizarea, intretinerea si gestionarea serverelor.

Cum functioneaza serviciile de colocare a serverelor?

Mentinerea si gestionarea serverelor incepe prin a se asigura ca mediul permite acestora sa lucreze la capacitate maxima. Totusi, aceasta este principala problema cu care se confrunta companiile cu “server in debara”. In cazul in care companiile nu sunt capabile sa isi asume asemenea responsabilitati la sediul central, vor cauta un centru de date care ofera servicii de colocare.

Clientii isi muta hardware-ul intr-un centru de date, seteaza si configureaza serverele. Nu exista niciun contact fizic intre furnizor si hardware-ul clientilor, cu exceptia cazului in care se solicita in mod special asistenta suplimentara.

In timp ce hardware-ul este gazduit, centrul de date isi asuma toata responsabilitatea pentru managementul de mediu, cum ar fi racirea, o sursa de alimentare fiabila, securitatea locala si protectia impotriva dezastrelor naturale.

Ce ofera gazda de colocare?

Responsabilitatile companiei de gazduire includ de obicei:

Securitate

Compania de gazduire asigura si autorizeaza accesul la locatia fizica. Masurile de securitate includ instalarea de echipamente, cum ar fi camerele, incuietori biometrice si identificarea pentru orice personal la fata locului. Clientii sunt responsabili pentru asigurarea serverelor impotriva atacurilor cibernetice. Furnizorul asigura ca nimeni fara autorizare nu se va apropia de hardware.

Putere

Centrul de date este responsabil pentru energia electrica si orice alte utilitati cerute de servere. Aceasta include, de asemenea, copii de rezerva pentru energie, cum ar fi generatoarele, in caz de intrerupere a alimentarii. Obtinerea si utilizarea eficienta a energiei este o componenta esentiala. Centrele de date pot furniza o infrastructura de alimentare care sa garanteze cea mai mare disponibilitate.

Racire

Serverele si echipamentele de retea genereaza o cantitate considerabila de caldura. Gazdele ofera sisteme de racire redundante avansate, astfel incat serverele sa functioneze optim. Racirea adecvata poate preveni deteriorarea si prelungeste durata de viata a echipamentului.

Depozitare

Un datacenter inchiriaza spatiu fizic pentru serverele dvs. Puteti decide sa stocati hardware-ul in oricare dintre cele trei optiuni:

Dulapuri stand-alone: ​​Fiecare dulap poate gazdui mai multe servere in rack-uri. Furnizorii leaga de obicei dulapuri intregi, iar unele pot oferi chiar si dulapuri partiale.

Custi: o cusca este o zona separata, blocata in care sunt stocate dulapurile de servere. Custile izoleaza fizic accesul la echipamentele din interior si poate fi construit pentru a gazdui cat mai multe dulapuri de care poate avea nevoie un client.

Camere dedicate: Acestea sunt camere sigure, complet inchise in centrul de date de colocare.

Recuperare in caz de dezastru

Gazda trebuie sa aiba un plan de redresare in caz de dezastru. Incepe prin construirea unui centru de date departe de zonele predispuse la dezastre. De asemenea, aceasta inseamna consolidarea site-urilor fara intrerupere. De exemplu, o gazda utilizeaza un generator de rezerva in caz de intrerupere a alimentarii cu energie electrica sau poate contracta doi sau mai multi furnizori de internet daca unul dintre ei pica.

Conformitate

Institutiile de ingrijire medicala, serviciile financiare si alte intreprinderi care se ocupa de informatii sensibile, confidentiale trebuie sa respecte regulile specifice de conformitate. Ei au nevoie de configuratii si infrastructuri unice, care sunt in conformitate cu reglementarile oficiale.

Clientii pot gestiona configurarea unor servere compatibile. Cu toate acestea, mediul in care sunt gazduiti trebuie, de asemenea, sa fie conform. Furnizarea unor astfel de setari este dificila si costisitoare. Din acest motiv, clientii se adreseaza centrelor de date. De exemplu, o companie care pastreaza dosarele medicale ale pacientilor necesita un furnizor de gazduire compatibil cu HIPAA.

Beneficiile colocarii gazduirii

Colocarea gazduirii este o solutie excelenta pentru companiile cu servere existente. Cu toate acestea, unii clienti sunt mai potriviti pentru colocare decat altii.

Costuri reduse

Unul dintre principalele avantaje ale gazduirii in colocatie este reducerea costurilor de alimentare si de retea. Construirea unui mediu de server de ultima generatie este costisitoare si provocatoare. Un furnizor de colocare va permite sa profitati de avantajele unei astfel de facilitati fara a investi in toate echipamentele. Clientii asociaza serverele intr-o infrastructura sigura, de prima clasa, fara a cheltui bani pentru a crea unul.

In plus, serviciile de colocare permit clientilor sa-si organizeze finantele printr-un proiect de lege pentru gazduire. Costurile reduse si cheltuielile consecvente contribuie la stabilizarea afacerilor si elibereaza capital pentru alte investitii IT.

Suport pentru experti

Prin mutarea serverelor intr-un centru de date, clientii asigura asistenta experta full-time. Furnizorii de servicii de gazduire a colocatiilor se specializeaza in operarea zilnica a facilitatii, si scuteste departamentul dumneavoastra IT de aceste indatoriri. Cu ajutorul dispozitivelor de alimentare, racire, securitate si hardware de retea, afacerea dvs. se poate concentra pe intretinerea hardware si software.

Scalabilitatea si spatiul pentru crestere

De asemenea, gazduirea de colocatii are avantajul de a oferi resurse flexibile pe care clientii le pot scalifica in functie de nevoile lor, fara a trebui sa faca investitii capitale recurente. Permitand clientilor sa se extinda pentru a sprijini cresterea lor de piata este o caracteristica esentiala daca doriti sa va dezvoltati intr-o afacere de succes si profitabila.

Disponibilitate 24/7/365

Clientii se indreapta catre gazduirea web pentru ca sunt asigurati ca datele lor sunt intotdeauna disponibile pentru acestia si pentru utilizatorii acestora. Ceea ce cauta este un timp de operare consecvent, care este momentul in care serverul functioneaza. Furnizorii au servicii de urgenta si redundanta in domeniul infrastructurii, care contribuie la imbunatatirea timpului de functionare, precum si la un acord privind nivelul serviciilor. Contractul asigura ca, daca lucrurile nu functioneaza conform cerintelor, clientii sunt protejati.

Desi serverele pot fi inaccesibile din punct de vedere fizic, clientii au control complet asupra acestora. Clientii de la distanta acceseaza si lucreaza la software-ul lor de management hardware sau cu ajutorul “remote hands”. Utilizarea serviciului de “remote hands” se aplica delegarii tehnicienilor interni din centrul de date pentru a asista la activitati de gestionare si intretinere. Cu ajutorul lor, clientii pot evita calatoriile frecvente la facilitati.

Acordurile de nivel inalt clar definite (SLA)

Un furnizor de servicii de colocare va avea acorduri clare de servicii. Un SLA este un element esential pe care trebuie sa-l intelegeti la furnizorul dvs. pentru a identifica ce audituri, procese, rapoarte si timpi de raspuns si definitii sunt incluse in serviciu. Furnizorii de incredere au SLA flexibile si sunt pregatiti sa negocieze termeni si conditii specifice.

Consideratii suplimentare privind colocarea gazduirii

Acces limitat fizic

Clientii care au nevoie de acces fizic frecvent la servere trebuie sa tina seama de obligatiile care vin cu mutarea serverelor intr-o locatie in afara amplasamentului. Clientilor li se permite accesul la aceasta facilitate daca locuiesc in apropiere sau sunt dispusi sa calatoreasca. Prin urmare, daca au nevoie de acces fizic frecvent, ar trebui sa gaseasca un furnizor situat in apropiere sau in apropierea unui aeroport.

Clientii pot considera o gazda intr-o regiune diferita de biroul lor de acasa. Este esential sa se considere taxele de calatorie ca un factor.

Gestionarea si intretinerea

Clientii care au nevoie de un mediu de server gestionat s-ar putea sa nu-si satisfaca nevoile doar cu gazduirea colocarii. O gazda de colocare gestioneaza numai centrul de date. Orice configurare sau intretinere a serverului este responsabilitatea clientului. Daca aveti nevoie de mai multe servicii hands-on, considerati serviciile gestionate in plus fata de colocare. Cu toate acestea, retineti ca serviciile gestionate vin cu costuri suplimentare.

Costul ridicat pentru intreprinderile mici

Este posibil ca firmele mici sa nu fie suficient de mari pentru a beneficia de colocare. Cele mai multe gazde au un numar mic de clienti cu spatiu inchiriat. Prin urmare, o afacere mica care ruleaza unul sau doua servere ar putea cheltui mai mult pentru gazduire decat poate castiga. Hardware-as-a-Service, servere virtuale sau chiar reseller de gazduire ar putea fi o solutie mai buna pentru intreprinderile mici.

Este un furnizor de servicii de colocare o idee buna?

Colocarea este o solutie excelenta pentru intreprinderile mijlocii si mari fara un mediu server existent.

Folosind latimea de banda partajata a furnizorului de colocare, afacerea ta are capacitatea de care are nevoie fara costurile de gazduire locala. Colocarea poate ajuta intreprinderile sa reduca costurile energiei, largimea de banda si sa imbunatateasca infrastructura minutioasa si securitatea in timp util. Cu gazduirea colocata, clientul colaboreaza cu centrul de date.

Acum, puteti face cea mai buna alegere pentru nevoile dvs. de gazduire web.

Centre de date

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *