Colocarea serverelor este o optiune excelenta pentru companiile care doresc sa eficientizeze operatiunile serverului. Prin inchirierea de spatiu intr-un centru de date, companiile pot externaliza costurile de putere si de latime de banda, pastrand totodata controlul total asupra hardware-ului si a datelor.
Economiile de costuri de energie si de retea in sine pot merita sa va mutati serverele in afara locatiei, dar exista si alte cheltuieli pe care trebuie sa le luati in considerare.
Acest ghid descrie costurile de colocare si va ajuta sa intelegeti mai bine modul in care centrele de date calculeaza pretul pentru colocare.
12 Consideratii privind tarifarea colocarii inainte de a selecta un furnizor
-
Hardware – alegeti, cumparati si implementati
Cu gazduire in colocare, nu inchiriati un server dedicat. Va instalati echipamentul propriu, deci trebuie sa cumparati un sistem hardware. Spre deosebire de inchiriere, ar putea parea costisitoare pe masura ce faceti o achizitie destul de semnificativa dinainte. Cu toate acestea, nu exista o taxa lunara dupa aceea, ca in cazul serverelor dedicate. Mai presus de toate, aveti control complet si puteti selecta toate componentele hardware.
Preturile variaza foarte mult; serverele entry-level incep de la 600 euro. Cu toate acestea, ar fi rezonabil sa optati pentru configuarari mai puternice, care costa 1000 euro +. In plus, este posibil sa trebuiasca sa platiti licente pentru sistemul de operare. Utilizarea solutiilor open source precum CentOS reduce costurile.
Multi furnizori de servicii de colocare ofera echipamente hardware pentru inchiriat impreuna cu colocarea. Astfel obtineti echipamentul de care aveti nevoie fara niciun fel de cheltuieli in avans. Daca aveti nevoie de echipament ca o investitie pe termen lung, cautati o variant da de leasing convenabila. La sfarsitul ratelor, echipamentul va apartine.
Cand detineti echipamente, este de asemenea o idee buna sa aveti o copie de rezerva pentru componentele care uneori se defecteaza. Componentele esentiale de backup sunt hard disk-urile si memoria.
-
Capacitatea rackului – costurile de colocare pe rack
Pretul colocarii este determinat in mare masura de spatiul fizic necesar inchiriat. Spatiul fizic este masurat fie in unitati rack (U), fie pe metru patrat. Un U este echivalent cu inaltimea de 1,75 inchi si poate costa intre 50 si 300 de euro pe luna.
De exemplu, fiecare componenta cu latimea de 19 inci este proiectata sa se potriveasca intr-un anumit numar de unitati rack. Cele mai multe servere ocupa unu pana la patru unitati rack de spatiu. De obicei, furnizorii de colocare stabilesc un minim de ¼ rack de spatiu. Unii pot stabili un minim de 1U, dar vanzarea unui singur U este rara in zilele noastre.
Atunci cand evaluezi un furnizor de colocare, ia in considerare disponibilitatea imaginilor pe metru patrat, capacitatea cabinetului si puterea (KW) pe raft. Costurile vor creste atunci cand este necesara o cusca privata sau o suita.
O alta consideratie este ca rack-urile vin in diferite dimensiuni. Daca nu sunteti sigur de tipul de rack pe care echipamentul dvs. are nevoie, optati pentru rack-ul standard de 42U. Daca dimensiunile standard nu functioneaza pentru dvs., majoritatea furnizorilor accepta comenzi personalizate. Alegeti dimensiunile si capacitatea de alimentare. Acest lucru va creste costurile, dar va oferi controlul complet asupra implementarii.
-
Costurile de energie electrica in colocare – Nu neglijati puterea redundanta
Fiabilitatea si costul energiei electrice reprezinta un element important pentru costurile dvs. de gazduire. Exista mai multe metode de facturare diferite. Taxarea pe unitate costa o anumita suma pe kilowatt (sau pe kilovolt-amp). Este posibil sa vi se perceapa o anumita suma, cu o taxa suplimentara pentru orice utilizare peste aceasta suma. Alternativ, puteti plati o taxa calculata pentru utilizarea centrului de date. Furnizorii diferiti au diferite niveluri de servicii si costuri de intretinere.
Furnizorii de colocare de inalta calitate ofera redundanta sau putere A / B. Unele ofera acest lucru pentru o taxa suplimentara, in timp ce altele o includ in mod implicit in costurile dvs. Redundanta costa putin, dar va ofera siguranta. Pentru a evita posibilele perioade de nefunctionare, optati pentru un furnizor de colocare care ofera gestionarea riscurilor.
In cele din urma, luati in considerare nevoile afacerii dvs. impotriva costului energiei electrice si a duratei maxime de functionare. Daca va asteptati sa observati fluctuatii masive in utilizarea electrica pe durata contractului, informati vanzatorul din timp. Unii furnizori ofera preturi modulare care vor ajusta costurile la utilizarea anticipata in timp.
-
Taxe de instalare – doriti sa externalizati?
Acordurile de nivel de servicii privind colocarea standard (SLA) presupun ca veti implementa singur echipamentul. Cu toate acestea, furnizorii ofera servicii de punere in functiune, implementare si asistenta.
Puteti pur si simplu inmana echipamentul, iar furnizolul il va implementa. Este asa-numitul serviciu Rack si Stack. Acesta va vor percepe o taxa de instalare unica pentru acest serviciu. Aceasta este o optiune buna daca nu aveti suficient personal IT. Un alt motiv ar putea fi faptul ca locatia este atat de departe incat costurile de trimitere a echipei dvs. IT depasesc costurile de externalizare.
-
Remote Hands – depanare la fata locului
Abonamentele de colocare de obicei nu includ suport. Depinde de echipa dvs. IT sa implementeze, sa configureze si sa gestioneze sistemele hardware. Cu toate acestea, multi furnizori ofera o gama de servicii gestionate pentru o taxa suplimentara.
Acestea pot include schimbarea hardware-ului defectuos, monitorizarea, managementul, patching-ul, administrarea DNS si SSL, printre altele. Furnizorii taxeaza cu ora pentru “Remote Hands”.
Exista numeroase beneficii pentru administrarea serviciilor. Cu toate acestea, acest lucru creste costurile si va muta catre o solutie de gazduire gestionata.
-
Interconectivitate – Faceti-va propria lungime de banda
Principalul avantaj al colocarii este capacitatea de a se conecta direct la un furnizor de servicii Internet (ISP). Biroul dvs. principal se poate afla intr-o zona limitata la o conexiune de 50 Mbps. Centrele de date au contracte directe cu ISP-uri pentru a obtine sute sau mii de megabiti pe secunda. De asemenea, investesc in cabluri de fibra optica de varf pentru o interconectivitate maxima. Scara si expertiza lor ajuta la obtinerea unui pret mai bun decat retelele interne.
Centrul de date are de obicei mai multe conexiuni ISP redundante. Atunci cand inchiriati rafturi la un centru de date neutru pentru transportatori, puteti opta sa creati propriul amestec de latime de banda. Aceasta inseamna ca, daca un furnizor de servicii de internet pica, puteti transfera incarcarile de lucru critice catre un alt furnizor putand astfel mentine serviciul neintrerupt.
-
Viteza si intarzierea – aplicatie specifica
Viteza este o masura a cat de repede se deplaseaza semnalele printr-o retea. Se poate referi si la timpul necesar unui server pentru a raspunde la o interogare. Pe masura ce costul retelelor de fibre scade, gazdele ating viteze tot mai mari. Cautati rate de transfer, masurate in Gbps. De obicei, veti vedea numere precum 10Gbps (10 gigabiti pe secunda) sau 100 Gbps (100 gigabiti pe secunda). Acestea reprezinta o masura a cat de rapid circula datele in retea.
Un al doilea factor de viteza este timpul de raspuns al serverului in milisecunde (ms). Aceasta masoara timpul dintre o cerere si un raspuns de la server. 50 de milisecunde este un timp de raspuns rapid, 70 de milisecunde este bun, iar orice peste 200 de milisecunde ar putea determina un lag semnificativ.
Acest factor este, de asemenea, determinat de geo-locatie. Datele calatoresc rapid, dar cu cat sunteti mai departe de server, cu atat mai mare va fi timpul de raspuns. De exemplu, 70 de milisecunde reprezinta un timp de raspuns bun pentru punctele de comunicare inter-continentale. Cu toate acestea, astfel de viteze sunt mici pentru punctele de comunicare apropiate.
In cele din urma, cerintele privind timpul de raspuns al serverului pot diferi semnificativ intre diferitele cazuri de utilizare. Luati in considerare daca implementarea dvs. are nevoie de cea mai mica posibilitate de latenta. Daca nu, puteti scapa cu timpi de raspuns mai mari ai serverului.
-
Stabilirea latimii de banda pentru colocare – facturarea burstabila
Latimea de banda este o masura a volumului de date care se transmite pe o retea. In functie de cazul dvs. de utilizare, necesitatile de latime de banda pot fi semnificative. Furnizorii de colocare lucreaza cu clientii pentru a determina nevoile lor de latime de banda inainte de a semna un contract de leasing.
Cele mai multe acorduri de colocare factureaza 95% dintr-o anumita luna. Furnizorii numesc, de asemenea, aceasta facturare burstabila. Facturarea burstabila se calculeaza prin masurarea consumului de varf in timpul unei esantionari de cinci minute.
Furnizorii ignora cele mai importante 5% din utilizarea de varf. Celelalte 95% reprezinta pragul de utilizare. Cu alte cuvinte, vanzatorii se asteapta ca utilizarea dvs. sa fie cat acest prag sau sub acest prag de 95% in aceeasi perioada de timp. Ca rezultat, majoritatea retelelor sunt supra-furnizate, iar clientii pot depasi suma stabilita fara o planificare dinainte.
-
Locul de amplasare – fara dezastre
Locatia poate afecta profund costul de gazduire. De exemplu, preturile imobilelor influenteaza cheltuielile fiecarui centru de date, care sunt transmise clientilor. Un centru de date intr-o zona urbana este mai scump decat unul dintr-o zona rurala datorita mai multor factori.
Un centru de date poate percepe mai mult pentru confort daca se afla intr-o locatie centrala, langa un aeroport sau daca poate fi accesat cu usurinta. Un alt factor este costul pentru distanta.
Puteti obtine un pret avantajos pentru colocare la o gazda care se afla la celalalt capat al tarii. Acest lucru poate functiona daca puteti aranja un contract de service cu furnizorul pentru a va gestiona echipamentul. Cu toate acestea, daca este nevoie de proprii angajati la fata locului, calatoriile ar putea aduce mai multe cheltuieli decat economii.
Centrele de date urbane tind sa ofere mai multi transportatori la fata locului si ofera conectivitate mult mai semnificativa si mai ieftina. Cu toate acestea, acest lucru face ca facilitatea sa fie mai de dorit si poate conduce la costuri. Pe de alta parte, in centrele de date din mediul rural, este posibil sa cheltuiti mai putin in general pentru colocare, dar mai mult in conectivitate. Pentru clientii finali, aceasta inseamna un act de echilibrare intre locatie, conectivitate si pret.
In cele din urma, locatia poate fi un factor important in recuperarea in caz de catastrofe daca sunteti in cautarea unui furnizor de colocare care sa fie mai putin predispus la dezastre naturale. Catastrofele naturale, cum ar fi inundatiile, tornadele, uraganele, fulgerul si incendiile, par a fi destul de comune astazi.
Cu toate acestea, multe locatii sunt mai putin predispuse la dezastre naturale. Centrele de date bune aleg destinatii sigure pentru a proteja echipamentele, chiar daca apar dezastre. Va puteti astepta la taxe mai mari la un centru de date fara dezastre. Dar merita cu adevarat cheltuiala.
Inainte de a alege un furnizor de colocare, verificati daca a avut loc un dezastru natural in ultimii zece ani. Daca da, determinati daca a existat o perioada de nefunctionare datorata incidentului.
-
Facilitati si operatiuni – costuri zilnice
Fiecare furnizor de colocare are propriile costuri de functionare zilnice. Costurile pentru instalatii si operatiuni se deruleaza intr-o rata lunara si acopera, in general, lucruri precum echipamente critice de mediu, intretinerea si repararea instalatiilor si infrastructura critica.
Alte avantaje care va vor imbunatati experienta sunt parcarea la fata locului, spatiul de birouri, salile de conferinte, serviciile de alimentatie si bauturi etc. Unii furnizori ofera aceste facilitati in mod standard, altele taxeaza suplimentar, in timp ce facilitatile low-end nu le ofera deloc.
-
Conformitate
Conformitatea se refera la cerintele speciale de manipulare a datelor. De exemplu, unele centre de date sunt compatibile cu HIPAA, ceea ce este necesar pentru o companie medicala. Astfel de facilitati pot fi mai cautate si, prin urmare, mai scumpe.
Retineti ca daca un centru de date este compatibil cu HIPAA nu inseamna neaparat ca implementarea dvs. va fi de asemenea compatibila. Trebuie sa va asigurati ca gestionati echipamentul in conformitate cu reglementarile HIPAA.
-
Securitate
Ar trebui sa obtineti un acord pentru nivelul de securitate inclus in taxa de colocare. Securitatea este esentiala pentru centrul de date. In piata de astazi, supravegherea video 24/7, un gard perimetral, accesul prin cartele, scanari biometrice si multe alte caracteristici de securitate ar trebui sa fie standard.
In incheierea articolului: Factori de stabilire a preturilor pentru colocare in centrul de date
Cel mai important aspect este ca gazduirea in colocare ar trebui sa se potriveasca nevoilor dvs. de afaceri. Alocati-va cateva minute pentru a afla informatii despre furnizorul dvs. si despre modul in care opereaza centrul de date.
Retineti ca multe dintre costurile de gazduire a colocatiilor sunt clare si transparente, precum ratele de putere si taxele de inchiriere. Alte considerente sunt mai putin evidente, cum ar fi riscul unei perioade de intrerupere potentiale si o latenta ridicata. Acordati o atentie deosebita Acordului privind nivelul serviciilor furnizate de furnizor (SLA). Fiecare serviciu garantat este listat in SLA, inclusiv garantii de uptime.
CATEGORY:Centre de date Colocare