Ce este Securitatea informatica?

Securitatea Informatica este o componenta vitala a infrastructurii companiei. Succesul depinde de capacitatea unei companii de a-si proteja propriile informatii si datele clientilor de cei care ar putea abuza de ele. Indiferent de marime, domeniu sau industrie, fiecare companie care doreste sa supravietuiasca trebuie sa isi puna doua intrebari fundamentale pentru evaluare:

  • Ce este securitatea informatica?
  • Cum cream o strategie de succes in materie de cibernetica?

In acest articol vom incerca sa raspundem la ambele intrebari cat mai cuprinzator posibil, in ciuda faptului ca raspunsurile sunt in continua evolutie.

Definitia securitatii informatice

Potrivit expertilor, securitatea cibernetica reprezinta o serie de protocoale prin care o companie sau o persoana urmeaza sa furnizeze informatii si mentine “ICA” – integritatea, confidentialitatea si disponibilitatea.

Daca aveti siguranta potrivita, veti avea capacitatea de a va recupera foarte repede de la intreruperile de alimentare, erorile sau defectiunile unitatii de disc. Te va face mai putin vulnerabil la atacurile externe si la hackeri.

Conceptele de continuitate a afacerii si de recuperare in caz de catastrofe sunt strategiile de baza ale bunei securitati in domeniul cibernetic. Continuitatea afacerii este esentiala pentru supravietuirea unei afaceri. Recuperarea rapida dupa anumite amenintari inseamna ca va puteti pastra publicul in situatii problematice.

Problemele dvs vor avea mai putina probabilitate sa devina problemele clientilor daca exista un plan in vigoare. Recuperarea in caz de dezastru inseamna mentinerea integritatii datelor si a infrastructurii IT dupa un eveniment catastrofal. Aceste amenintari sunt in cele din urma clasificate de nivelul de securitate cibernetica implementat in prezent in infrastructura digitala.

Importanta securitatii informatice

De ce ar trebui securitatea sa fie in fruntea agendei fiecarei companii? De ce ar trebui ca managementul superior, inclusiv factorii de decizie non-tech, sa se preocupe de securitatea informatica? Exista un motiv incontestabil: lumea digitala in care facem afaceri este vulnerabila si deschisa spre atac.

Digitizarea aduce cu el oportunitati nesfarsite de inovare. Inca mai are mult de parcurs inainte de a deveni un ecosistem complet sigur, care este programat sa se regleze si sa se controleze. Factorii de decizie ar trebui sa se asigure ca toate sistemele din cadrul companiei lor respecta cele mai recente standarde de securitate ridicate.

Angajatii trebuie de asemenea instruiti in protocoalele de baza in domeniul securitatii cibernetice. Acest lucru este valabil mai ales pentru angajatii non-tech. De exemplu, toata lumea trebuie sa stie cum sa identifice un e-mail de phishing si cum sa il puna in carantina, in timp ce notifica autoritatea corespunzatoare, atat interna, cat si externa.

Realitatea este ca, daca compania dvs. este una profitabila, ati putea deveni cu usurinta o tinta pentru un atac cibernetic. Cotele sunt impotriva ta fara strategia de securitate potrivita. Chiar si cu cele mai puternice controale existente, pune accent controalele care urmeaza sa fie testate.

Atacatorii stiu cum sa gaseasca puncte slabe si sa le exploateze, deschizand gauri care sfasie sistemele puternice. Solutia este o buna “igiena cibernetica” sau o practica a sarcinilor de securitate fundamentale care vor mentine majoritatea amenintarilor.

Practicile de igiena cibernetica comune, pe care majoritatea companiilor le intretin, includ prioritizarea naturala a datelor sensibile si practicile moderne de autentificare (2FA in industria serviciilor financiare, de exemplu).

Provocari ale securitatii informatice

Cele mai bune strategii de securitate cibernetica merg dincolo de elementele de baza mentionate mai sus. Un hacker cu orice fel de cunoastere va putea evita cu usurinta aceste simple aparari. Securitate cibernetica devine si mai dificila pe masura ce o companie se extinde. “Suprafata de atac” a unei companii mari este mult mai mare decat a unei afaceri de dimensiuni mici, mijlocii sau incepatoare cu doar cateva pagini web gazduite.

O alta provocare a securitatii informatice se refera la o suprapunere tot mai mare intre lumea fizica si virtuala a schimbului de informatii.

Pe masura ce masinile automate si alte dispozitive auto-reglementate devin norme, politicile de afaceri Internet of Things (IoT) si BYOD ofera criminalilor mai mult acces la sistemele cibernetice fizice pe care le pot hackeri. Acestea includ masini, fabrici sau chiar frigiderul inteligent si prajitorul de paine din bucataria dvs. In viitor, infiltrarea in unele dintre aceste sisteme ar putea deveni posibila.

Mediul de reglementare complica, de asemenea, securitatea informatica, in special discutiile politice privind confidentialitatea consumatorilor. Uniunea Europeana a implementat recent cadrul general al Regulamentului privind protectia generala a datelor (GDPR), creand mai multe obstacole in calea companiilor pentru a se asigura ca pot face afaceri fara sa primeasca amenzi mari.

Mandatele de securitate ale acordurilor de reglementare, cum ar fi GDPR, impun ca toate companiile sa fie mentinute la un standard mai inalt, ceea ce se poate traduce in mai multe complicatii pentru IMM-uri si startupuri pe termen scurt. Pe termen lung, va fi un loc mai sigur pentru toti cei implicati. Cu toate acestea, exista un echilibru care trebuie atins intre protectia consumatorului si in acelasi timp oferirea sansei unei noi afaceri pentru consumator.

Unii spun ca cea mai importanta provocare a securitatii cibernetice este lipsa unor profesionisti calificati care sa-si faca treaba. Exista multi oameni aflati la limita inferioara a spectrului securitatii cibernetice cu abilitati generice. Cu toate acestea, la capatul superior, oamenii care stiu sa protejeze companiile de hackerii sofisticati sunt rare.

Cei care stiu cum sa faca lucrurile sa mearga cum trebuie sunt constienti de cata nevoie este de ei. Ca angajati, ei percep salarii pe care cele mai mici intreprinderi nu si le pot permite. Numai cele mai mari si mai instarite companii din lume isi pot permite aceste servicii la nivel de elita, un alt obstacol pe care IMM-urile trebuie sa il depaseasca pentru a putea concura online.

Amenintari la adresa securitatii cibernetice

Acoperirea securitatii cibernetice este un subiect amplu. Mai jos, vom trece prin principalele tipuri de securitate cibernetica. O strategie holistica include toate aceste aspecte si nu are in vedere nici unul.

Infrastructura critica

Infrastructura critica a lumii functioneaza ca un hibrid ciber-fizic. Totul, de la spitale la statiile de purificare a apei pana la reteaua de electricitate, este conectat acum la lumea online si este digitizat.

Avem multe avantaje din aceasta superstructura. Punerea unui sistem online, totusi, creeaza noi vulnerabilitati la atacurile cibernetice si la hacking. Atunci cand o companie se conecteaza mai intai la lumea fizica si apoi la cea digitala, prima infrastructura in care se conecteaza este infrastructura critica.

Factorii de decizie din cadrul companiei trebuie sa includa aceasta perspectiva in planul lor privind modul in care atacurile ar putea afecta functionalitatea acestora. Daca o companie nu are un plan de urgenta, ar trebui sa creeze unul imediat.

Securitatea retelei

Securitatea unei retele protejeaza o companie impotriva accesului neautorizat si a intruziunilor. Securitatea adecvata pe o retea poate, de asemenea, sa gaseasca si sa distruga amenintarile interne la sistem.

Implementarea eficienta a securitatii retelei necesita adesea compromisuri. De exemplu, conectarile suplimentare ajuta la protejarea informatiilor unei companii de accesul neautorizat, dar, de asemenea, incetineste productivitatea companiei.

Una dintre problemele semnificative ale securitatii retelei este ca utilizeaza o multime de resurse ale companiei. Instrumentele de securitate ale retelei genereaza, de asemenea, cantitati uriase de date.

Chiar daca un sistem de securitate a retelei gaseste o amenintare, ar putea sa se strecoare prin fisuri, ignorate, datorita volumului mare de date care se produce. Echipele IT folosesc acum invatarea automata pentru a automatiza identificarea amenintarilor legitime de securitate, reducand astfel erorile umane. Dar este departe de un sistem perfect.

Securitatea cloud

Securitatea cloud se numeste si securitatea cloud computing si, in esenta, este un set de politici, controale si proceduri, combinate cu tehnologii care lucreaza impreuna pentru a proteja datele, infrastructura si sistemele bazate pe cloud.

Acestea sunt masuri de securitate specifice care sunt configurate pentru a proteja confidentialitatea clientului, a pastra datele, a respecta regulamentul de conformitate si, de asemenea, stabileste reguli de autentificare pentru dispozitive si utilizatori.

Aceasta inseamna orice, de la filtrarea traficului, autentificarea accesului si configurarea securitatii cloud pentru nevoile specifice ale clientilor. Este mobila, deoarece este configurata si gestionata intr-o singura locatie si ofera libertate companiilor pentru a se concentra asupra altor nevoi de securitate.

Securitatea aplicatiilor

Multi dintre cei mai buni hackeri moderni gasesc in securitatea aplicatiilor web cel mai slab punct pentru a ataca o organizatie. Este greu sa tii pasul cu ele din cauza proliferarii noilor relatii cu aplicatiile pe care companiile le au, care inca nu sunt inca verificate si asigurate corespunzator.

Securitatea aplicatiilor incepe cu o codare excelenta, ceea ce este si dificil de facut. Dupa ce au ajuns la practici de codificare securizate, testarea penetrarii si fuzzarea sunt celelalte doua practici de securitate pe care fiecare companie ar trebui sa le puna in aplicare.

Securitatea Internet of things (IoT)

IoT este un sistem ciber-fizic important in comunicarea sistemelor online. Mai exact, IoT se refera la un sistem de dispozitive de calcul interconectate, care pot fi definite ca masini mecanice si digitale sau obiecte, animale sau persoane carora li s-au dat identificatori unici (UID) si au devenit digitizati intr-o anumita capacitate. De asemenea, se refera la abilitatea distincta a acestui sistem de a transfera date printr-o retea fara a necesita interactiuni om-la-om sau om-la-computer.

Internetul va deveni mai critic pentru afaceri, pe masura ce timpul va trece. Internetul obiectelor va conecta consumatorii din cartiere la infrastructura critica intr-o maniera fara precedent.

In cativa ani, un hacker poate sa deschida si sa exploateze frigiderul cuiva sau sa opteze sa opreasca electricitatea intr-un intreg oras – daca nu suntem atenti. Astazi, dispozitivele IoT sunt adesea expediate catre consumatori intr-o stare nesigura. Exista multe dispozitive care nu au patch-uri pentru securitate, ceea ce le transforma in obiective principale pentru boti de internet.

Dezvoltarea unei strategii de securitate cibernetica

Fiecare strategie ar trebui sa fie proiectata la comanda. Intelegerea unei strategii de securitate cibernetica care functioneaza pentru o singura companie nu va fi neaparat eficienta pentru o alta companie. Este diferit pentru fiecare entitate pe baza nevoilor si vulnerabilitatilor specifice ale acestora. Cu toate acestea, exista cateva teme generale pe care le puteti lua in considerare, indiferent de dimensiunea, domeniul de activitate sau industria companiei dvs.

Intelegerea riscurilor pentru operatiile critice de afaceri

Securitatea cibernetica devine din ce in ce mai complexa. Organizatiile trebuie sa aiba o “viziune de securitate” cu privire la ceea ce inseamna securitatea informatica pentru operatiunile lor. Aceasta include generarea unui nivel acceptabil de risc si prioritizarea zonelor destinate majoritatii investitiilor in securitate.

Integrarea strategiei intre departamente

O buna strategie de securitate trebuie sa functioneze in toate masurile de securitate pe care o companie le are deja in vigoare. Companiile ar trebui sa intervina inteligent in domenii cruciale pentru a inchide porti si pentru a imbunatati securitatea generala.

Indepartati amenintarile din interior

Multe dintre vulnerabilitatile care ajuta o companie sa ajunga victima cibernetica pornesc de la o problema interna. O parte a fiecarui pachet de securitate cibernetica ar trebui sa includa o monitorizare interna de protectie, pentru a impiedica utilizatorii sa utilizeze accesul lor in mod malefic. De asemenea, monitorizarea de securitate ajuta o companie sa faca diferenta intre atacurile interne care sunt intentionate sau accidentale.

Planificari din timp pentru problemele de securitate

Intelegeti ca hackerii sunt intotdeauna cu un pas inaintea curbei in securitate. Nu conteaza cat de buna ar fi apararea dvs., ele vor fi incalcate la un moment dat.

In loc sa asteptati cu frica sa se produca inevitabilul, pregatiti-va pentru asta. Sporiti-va valorile de recuperare in caz de dezastru si de masurare a continuitatii afacerii astfel incat atunci cand se intampla ceva, puteti reveni la functionalitatea normala cat mai repede posibil.

Cu privire la elementele de baza ale securitatii cibernetice, ar trebui o companie sa se simta relaxata acum cu noile lor perspective asupra protectiei? Deloc. Securitate cibernetica inseamna a ramane vesnic vigilent intr-un ecosistem digital in continua miscare. Solutiile care functioneaza astazi nu vor functiona maine. Hackerii vor gasi altceva pana atunci si vor fi la usa ta cu atacuri si mai puternice.

Cu toate acestea, puteti utiliza intotdeauna cele mai bune practici si sfaturi mentionate mai sus pentru a va asigura ca va deplasati in directia corecta. Cand vine vorba de securitate, nu va puteti permite sa fiti lasi chiar si pentru o nanosecunda.

Aceasta poate insemna literalmente diferenta dintre viata si moarte pentru afacerea dvs. Sau sa salvati milioane de euro in taxe legale care pot surveni odata cu o securitate slaba. Nu lasati increderea pe care clientii dvs. o au in dvs. sa fie amenintata sau incalcata. Investiti astazi in servicii inteligente de securitate cibernetica.

Protectia datelor Securitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *